top of page

LOCATION

Potomac Yard, Alexandria, VA

STATUS

Design Completed 2017, Construction Completed 2023

CLIENT

Washington Metropolitan Area Transit Authority WMATA

TYPOLOGY

TRANSPORTATION

ROLE

Architectural Designer - Design Build Package

The Potomac Yard Metrorail Station is a new WMATA infill station on Virginia's existing Yellow and Blue Lines that will catalyze new mixed-use TOD in northern Alexandria. WMATA studied three station location options, 2 with pedestrian bridges over the existing CSX and Amtrak tracks that separate Metro from the development site. Below-grade connections proved infeasible due to the floodplain and river's proximity. KGP's design reflects the need for continuous operations of the adjacent tracks and mitigates interference with rail operations carried out by CSX, Amtrak, Virginia Railway Express, and Metro.

The station design has undergone a rigorous public approval process with various stakeholders, including the City of Alexandria, NPS, CFA, NCPC, Amtrak, and CSX. There were weekly meetings for about 15 months with the City of Alexandria and bi-weekly meetings with the city, National Parks Service, Parks and Recreation, and other parties with direct or indirect projects in the area. During this process, the various stakeholders made decisions concerning the site and structure in approximately five public meetings with the Potomac Yard Metro Implementation Group (PYMIG) and about five with the Board of Architecture Review (BAR) for the City of Alexandria. These discussions necessitated the station blend naturally into the George Washington National Parkway controlled by the National Park Service while offering an urban face on the west side to accommodate the developers who will ultimately pay for most of the station's construction.





























The creative process behind the Potomac Yard Metro Station project was notably intricate, given its complex setting between heavy train tracks and the George Washington Memorial Parkway (GWMP), with access located on the opposite side of the tracks. The challenge involved crafting an efficient, accessible metro station that eliminated pedestrian barriers. The unique positioning necessitated a thoughtful balance, navigating the space between heavy rail infrastructure and the GWMP. Additionally, the creative approach extended to the design of the two entrances, requiring contextualization and innovation to seamlessly integrate with the emerging character of the predominantly new development in the area. In essence, the project exemplified a careful and innovative design process, addressing the challenges of accessibility, efficiency, and contextual relevance in a dynamically evolving urban landscape.

bottom of page